Бензоат натрію - натрієва сіль бензойної кислоти. Є харчовою добавкою, що відноситься до групи консервантів з номером Е211. Є білим порошком без запаху або незначним запахом бензальдегіду. Хімічна формула - C6H5COONa.
Фізичні властивості
Бензоат натрію при кімнатній температурі знаходиться у твердій фазі, являє собою кристали або порошок із щільністю твердої речовини 1,3 г/см3. Він плавиться при 122 ° C і кипить при 249 ° C [2]. Бензоат натрію розчиняється у воді, розчинність дорівнює 0,29 г 100 мл при 20°C. Тиск парів при 25 ° C дорівнює 0,1 Па, відносна щільність парів - 4,2 (для порівняння, повітря - одиниця). Відносна щільність суміші парів бензоату натрію з повітрям одиниця [2]. Температура спалаху бензоату натрію дорівнює 121 ° C, температура самозаймання - 570 ° C [2].
Консервуюча дія
Має сильну пригнічуючу дію на дріжджі та плісняві гриби, включаючи афлатоксиноутворюючі, пригнічує в клітинах активність ферментів, відповідальних за окисно-відновні реакції, а також ферментів, що розщеплюють жири та крохмаль. Механізм починається з всмоктування бензойної кислоти у клітину. Якщо внутрішньоклітинний рН падає до 5 або нижче, анаеробна ферментація глюкози через фосфофруктокіназу різко знижується [8], що пригнічує ріст та виживання мікроорганізмів, що викликають псування їжі
| Основні | |
|---|---|
| Виробник | Артемсіль |
| Країна виробник | Україна |
- Ціна: 2 510 ₴/мішок
